Dneska bych ráda pořešila otázku kvalitní šunky, kterou si ráda dám k snídani, svačině nebo večeři.
Poslední dobou je tohle téma u nás doma docela aktuální.
Musím říct, že sehnat v obchodě kvalitní šunku je umění. Pultový prodej nepřipadá v úvahu, protože nevíte, co která šunka obsahuje, a to je právě docela důležité. Většina výrobků je plná solí a konzervantů a masa je tam jen minimum, a to ještě ne příliš kvalitního (spíš zbytků), nemluvě o namletých kůžích a kostech. Sorry, ale tohle jíst opravdu nechci. A ještě za ty peníze.. fuj!
Kvalitní šunky musí obsahovat alespoň 90 % masa. Jsou k sehnání balené, ale cena je docela vysoká. Mám dojem, že za 200g platíme cca 45 a více korun.
Pultovou šunku si koupím maximálně v Globusu, kde mají na štítečku u ceny napsáno i "šunka nejvyšší kvality". A na ní je vážně poznat, podle chuti i vůně, že je to pravda.
Nicméně, do Globusu se nedostanu pokaždé, a tak jsme se rozhodli, že si budeme dělat šunku domácí.
Kamarádka objevila v letáčku "šunkovar" za nějaké 3 stovky a tak jsme vůbec neváhali a jeli si ho koupit.
Tohle je podle mě úplně nejlepší řešení, protože víte, z jakých ingrediencí jste si tu šunku uvařili.
A postup je strašně jednoduchý. Koupíte si maso dle své libosti - kuřecí, krůtí, věpřové.. , nakrájíte na větší kusy (celkem by to mělo být cca 1 kilo), uděláte si nálev z vody, lžičky cukru a 4 lžiček soli, případně můžete přidat nějaké koření nebo třeba česnek, maso v nálevu pořádně proňahňáte a nacpete do šunkovaru. Necháte cca 2 dny uležet a pak přibližně 2 hodinky vaříte (voda nesmí dosáhnout přímo bodu varu, ale teplota by se měla držet cca na 80-ti stupních Celsia). A to je všechno. Máte voňavou a chutnou šunku, pokud ji celou nespotřebujete, dá se samozřejmě rozdělit na části a zamrazit a ve finále vás to vyjde i levněji, než šunka kupovaná.
To je docela pozitivní, ne? ;)
—————